Siguranța si prevenirea la incendiu – începe acasă!
Ce trebuie să știm cu toții?
Este sigură casa ta din punct de vedere al incendiului? Ați exersat vreodată ce să faceți în cazul izbucnirii unui incendiu în casa dumneavoastră? Aveți detectoare de fum? Funcționează?
Știm că nimic nu este mai important pentru tine decât siguranța familiei tale. Dacă nu ai putea răspunde „da” la toate întrebările de mai sus, atunci există lucruri pe care le poți face astăzi, care te vor asigura că și tu și familia ta vor dormi mai în siguranță în seara asta.
Este ușor! Și chiar dacă ați răspuns cu da la aceste întrebări, verificați mai jos pentru a vă asigura că ați făcut tot ce puteți pentru a vă proteja de începutul unui incendiu.
Mai jos sunt zece pași simpli pe care îi puteți urma și care vor îmbunătăți semnificativ siguranța casei dvs. și vă vor asigura că familia dvs. reacționează corect în caz de incendiu.
8 pași simpli către o casă mai sigură
-
Tratați cu seriozitate siguranța împotriva incendiilor!
Dacă voi ca adulți nu o faceți, atunci nici copiii voștri nu o vor face!
-
Creați-vă „Planul de evadare în familie”.
Creați un plan de evacuare simplu, ușor de înțeles, includeți căile de ieșire din fiecare cameră și un loc de întâlnire sigur în afara casei dvs. (cum ar fi un copac, un stâlp sau casa vecinului) unde familia dvs. se va aduna la un loc sigur în afara casei.
-
Practicați/exersați prevenirea împotriva incendiilor!
Copiii tăi știu de la tine, că dacă vor să fie buni la ceva, trebuie să exerseze. Prevenirea împotriva incendiilor nu face diferență. Alocați-vă timp pentru a vă practica planul de evadare a familiei, asigurându-vă că sunt clare și libere ieșirile din fiecare cameră. Practicați cu copiii dvs. de mai multe ori, apoi permiteți-le să o facă singuri pentru a vă asigura că înțeleg pe deplin ce ar trebui să facă dacă există vreodată un incendiu.
-
Mențineți casa la un nivel ridicat de siguranță la incendiu!
Siguranța împotriva incendiilor nu este doar un exercițiu o dată pe an. Trebuie să facă parte din preocuparea dvs. zilnică. Este foarte important să știți ce să faceți în caz de incendiu precum este la fel de important să luați măsuri pentru a vă asigura că un incendiu nu începe niciodată
Dacă totuși începe un incendiu, familia dvs. ar trebui alertată cât mai repede posibil.
-
Instalați detectoare de fum!
Statisticile arată că mai mult de jumătate din totalul deceselor provocate de incendii apar în case fără alarmă de fum și aproape trei sferturi din decesele provocate de incendii apar în case fără alarme sau cu alarme nefuncționale. Prin amplasarea detectoarelor de fum în casa dvs., puteți crește șansele ca toată familia să se evacueze în siguranță cu până la 40-50%!
Iată câteva lucruri de reținut în legătură cu detectorii de fum:
a) Câte unul în fiecare cameră! Este important ca detectoarele de fum să fie amplasate în toată casa și, cel mai important, în fiecare dormitor.
b) Testați-le! Asigurați-vă că bateriile sunt bune și că detectorul de fum în sine este în stare de funcționare corectă. Testați-vă detectoarele de fum o dată pe lună.
c) Nu sunteți sigur? Înlocuiți-i! Dacă detectoarele dvs. de fum sunt mai vechi sau dacă nu sunteți sigur că sunt în stare de funcționare adecvată, gândiți-vă la schimbarea acestora.
Schimbați bateriile de două ori pe an!
Majoritatea personalului din domeniul prevenirii incendiilor recomandă schimbarea bateriilor din detectoarele de fum de două ori pe an. Este un mesaj simplu, dar puternic, „Detectoarele de fum funcționale salvează vieți!” Nu vă amintiți ultima dată când ați schimbat bateriile? Faceți-o acum!
-
Acordați o atenție sporită la pericolele din casă!
Prea multe articole conectate la o priză, o cămașă aruncată peste o lampă, un cablu electric uzat sau tăiat, mobilier inadecvat pe holuri, sobe cu lemne care au materiale inflamabile prea aproape de ele, butelii, coșuri de fum necurățate; acestea sunt doar câteva exemple de pericole în casă.
-
Ai grijă când gătești!
Asigurați-vă că cei mici nu gătesc niciodată fără supravegherea adecvată. Și asigurați-vă că păstrați suprafețele de gătit curate pentru a evita aprinderea grăsimilor de pe lângă aragaz. Majoritatea focurilor din casă încep în bucătărie.
-
Fiecare locuință ar trebui să aibă un extinctor!
Păstrați un extinctor într-o locație la îndemână. Cea mai bună locație este de obicei chiar la intrare, la îndemâna copiilor. Evitați amplasarea unui extinctor lângă locul în care s-ar putea dezvolta un incendiu pentru că e posibil să nu puteți să ajungeți la el din cauza căldurii.
Rețineți, un extinctor nu este un pompieri, dar poate fi folosit pentru a opri un incendiu mic să nu scape de sub control. Învățați cum să-l folosiți! Este prea târziu pentru a învăța odată ce a început un incendiu.